Debat og politik

Debat: Værdighed, tillid og frisættelse: Beskæftigelsessystemet gentænkt

Karin Liltorp, Medlem af Folketinget (M)

Af: Karin Liltorp, Medlem af Folketinget (M)

Beskæftigelsesordfører, Global klima- og miljøordfører, Uddannelses- og forskningsordfører, Civilsamfundsordfører, EU ordfører

En gruppe af eksperter har gået vores, meget omfattende, beskæftigelsessystem efter i sømmene, og er i denne uge kommet med anbefalinger til fundamentale ændringer.

Behovet for ændringer har været åbenlyst længe. Facebookgruppen ”Ofre for jobcenteret” med 34.000 medlemmer er et af de klare tegn på, at der har været enorme problemer, fordi man i mødet med jobcenteret er blevet begravet i krav og regler, uden at tage individuelle behov alvorligt.

Faktum er, at størstedelen af brugerne af jobcentrene er folk med komplekse problemer, og derfor strækker sagsbehandleropgaven sig langt ud over hjælp til at skrive CV og ansøgning. I mange tilfælde skal man starte et helt andet sted. Det kan være f.eks. hjælp til at komme ud af misbrug – eller hjælp til at få genetableret en tro på, at man overhovedet har noget at bidrage med til fællesskabet. Det løses bestemt ikke gennem krav og sanktioner, men ved at se realistisk på den enkeltes ressourcer og ønsker.

Hele jobcenterfadæsen er startet med, at politikere på Christiansborg har troet at de kunne detailregulere mennesker. Man har derfor anvendt en ”one-size-fits-all” løsning, som desværre er en løsning for de få – og til stor frustration for både sagsbehandlere og borgere, der har brug for hjælp.

Nu foreslår ekspertgruppen en reel frisættelse af både borgere og kommuner. Sagsbehandlerne skal have mulighed for at bruge deres sunde fornuft i mødet med borgeren – og kommunen skal have lov til at tilrettelægge indsatserne, som de selv synes det giver mening. Det betyder altså ikke, at man skal holde op med at tilbyde hjælp, men at man kan samtænke social- og beskæftigelsesindsatser, og at man i den enkelte kommune er fri til at prøve nye tiltag. Og denne opgave ligger altså bedre ude i kommunerne, hvor man har direkte kontakt med både borgere og virksomheder.

Værdighed, tillid og sund fornuft ser ud til at have været pejlemærker for eksperternes arbejde. I Moderaterne er vi overordnet meget begejstrede for forslagene, og vi glæder os meget til, at vi skal i gang med den videre politiske proces efter ferien.

Kommentarer